De lente is officieel begonnen. Dit is het ideale seizoen om de strijd aan te binden tegen een te hoge cholesterol. In de rekken liggen alle producten om u te helpen slagen in uw opzet.

HDL en LDL, de dragers van uw cholesterol

Cholesterol is een vetmolecule die niet in water oplost en dus ook niet in het bloed. Om zich door de bloedbaan te verplaatsen naar de cellen waar hij zijn functie moet gaan vervullen heeft cholesterol taxi’s nodig. Die taxi’s bestaan uit een specifieke groep van eiwitten, de lipoproteïnen of veteiwitten.

Maar er bestaan twee taxibedrijven die elkaar beconcurreren. Het eerste heet LDL (Low Density Lipoprotein), het tweede HDL (High Density Lipoprotein).

Het bedrjf LDL levert taxi’s die de cholesterol naar uw cellen brengen. Ze hebben in principe de juiste afstandsbediening om de garages te openen, binnen te rijden en het goedje daar af te zetten.

Het bedrijf HDL speelt een andere rol. De taxi’s van dit bedrijf nemen alleen de overtollige cholesterol aan,  dat is de cholesterol die u of zelf te veel aanmaakt of in te grote hoeveelheden in uw voeding aanwezig is. De taxi’s brengen deze overbodige cholesterol naar uw lever en die zet het goedje braafjes om in galzuren, de bouwstenen van de gal. U slaat de gal op in uw galblaas en scheidt deze overtollige cholesterol af zonder er ook maar iets van te merken.

Opstopping

Maar soms kan het gebeuren dat de  LDL taxi’s belast zijn door slechte genen en niet de nodige afstandsbediening hebben om in uw cellen binnen te geraken. Het transport stropt en de cholesterol hoopt zich op in uw bloed.

Als u er genoeg HDL taxi’s kunt bijroepen om die ongewenste cholesterol op te ruimen, zal het verkeer weer vlot raken .In het andere geval zit u met een groot probleem voor uw hart- en bloedvatenstelsel. De overtollige cholesterol zal zich dan vastzetten in de wanden van uw bloedvaten, waardoor die geleidelijk aan zullen dichtslibben. Gelukkig kunt u uw HDL verhogen via uw voeding. U hebt daarvoor een ruime keuze aan producten.
 

Haal de barbecue boven!

En leg er vette vissoorten op. Vooral sardienen en makreel spannen hier de kroon. Ze bevatten 3,50 tot 4,50 g meervoudig onverzadigde vetzuren, een groep waartoe ook de omega 3-vetzuren behoren. Het sardienen- en makrelenseizoen loopt van april tot november. Nog even en de vismarkt wordt er gewoon door overspoeld.

Haal dus zo snel mogelijk de barbecue boven en leg zo vaak mogelijk een visje op de grill. Voor het geld moet u het alvast niet laten. Deze soorten zijn spotgoedkoop.

Overgiet ze met een scheutje olijf- of koolzaadolie, besprenkel ze met flink wat citroen (vitamine C heeft nog nooit iemand kwaad gedaan!) en klaar is kees! Ze zullen u smaken. Want terwijl u ze opsmult, weet u dat het goed is voor uw HDL, die van uw familieleden en van uw eventuele gasten…

 

Koop HDL-bevorderend

De komende weken zullen er weer andere groenten dan de eeuwige wortelen en prei op de markt komen. Profiteer ervan!

Groenten bevatten natuurlijk geen cholesterol, maar sommige bevatten omega 3-vetzuren en die zijn heel waardevol.

Er is al jonge spinazie, paardenbloem en postelein volgen binnenkort. Ze bevatten iets minder dan 1 g omega 3 per 100 g. Dat is niet zo heel veel, maar u eet er toch altijd minstens 200 g van en als u ze op smaak brengt met olijf- of koolzaadolie,vangt u twee vliegen in één klap .

 

Kook cholesterolwerend

Kampt u toch met een te hoge cholesterol? Gebruik dan koolzaadmargarines om te koken.

Laat wat vetstof smelten in een kookpot, doe er een hoopje jonge spinazie bij en stoof al roerend tot de spinazie  met ongeveer drie vierde geslonken is. Dan is ze gaar. Het is in een wip klaar, superlekker en zo klaargemaakt zit jonge spinazie ook boordevol goede stoffen.

Vermeng een eetlepel koolzaadmargarine met een eetlepel gehakte platte peterselie of gehakt bieslook en stop het mengsel in de buik van een braadkip voor u die in de oven of op het vuur zet.

Een alternatief voor de eeuwige radijsjes met boter: bak uw radijsjes in de pan met wat olijfolie. Snij ze gewoon in schijfjes. Meer is er niet aan…

Hebt u enkele kleine, stevige courgettes? Rasp ze fijn en breng ze simpelweg op smaak met wat olijf- of koolzaadolie en citroen. Hak dan een handvol peterselie fijn en doe dat erbij. U krijgt zo een massa vitamines en antioxidanten binnen waar uw kleine cellen alleen maar beter van zullen worden.

Artikel gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 28/03/2011 - 13:52

Bronnen: Volpato S, et coll., J. Am. Geriatr. Soc., 56 (4) : 621-629, 2008, e-gezondheid.be.